Eén jaar elektrisch rijden: Planet Group maakt de balans op

Eén jaar elektrisch rijden: Planet Group maakt de balans op
In de lente van 2018 bestelde Planet Group vijftig elektrische BMW i3-wagens voor medewerkers van dochterondernemingen X-Care, HR-Planet en IT-Planet. Een jaar later blijkt die investering zo in de smaak te zijn gevallen dat de Planet-bedrijven er een paar nieuwe medewerkers en zelfs een nieuwe klant rijker van zijn.

Met haar bestelling van vijftig BMW i3-wagens werd de Gentse Planet Group vorig jaar meteen het

Belgische bedrijf met de grootste vloot van elektrische bedrijfswagens. Vandaag zijn er vijfendertig daarvan op de baan, als vaste bedrijfswagen van verpleegkundigen bij X-Care, informatici (zoals ontwikkelaars en helpdeskmedewerkers) van IT-Planet, en recruiters van HR-Planet. "De i3's pasten bij uitstek bij het profiel van medewerkers die voorheen met een Volkswagen Golf of Polo op de baan gingen", zegt Lien De Beer, Operational Director bij IT-Planet. " De aankoopprijs van een i3 is aanzienlijk hoger dan die van de modellen die hij vervangt in onze vloot, maar we zien het natuurlijk als een investering in onze duurzame impact."

Pioniersrol

De hoge ogen die Planet Group gooide met haar elektrische bedrijfswagens brachten ondertussen al wel een tiental nieuwe medewerkers op, en zelfs een nieuwe klant - energieleverancier Luminus - die vond dat de ecologische aanpak van de Planet-bedrijven perfect paste bij zijn eigen aanpak. "Het is duidelijk dat we hiermee een pioniersrol hebben gespeeld", zegt De Beer. "De buitenwereld ziet het als een meerwaarde. Bij een aantal mensen is alleen al het feit dat we elektrisch rijden een doorslaggevend argument geweest om bij ons te komen werken."
Die pioniersrol speelde Planet ook verder uit door bij klanten en andere bedrijven, zoals sociaal secretariaat Attentia, consultancygroep Deloitte en netbeheerder Eandis, te spreken over de investering. Er werd ook een familiedag voor bijna 500 Planet-medewerkers en hun familie georganiseerd in het Nederlandse pretpark De Efteling, waar ervoor werd gezorgd dat iedereen probleemloos zijn batterij kon opladen.

Plannen

Met een elektrische wagen rijden houdt een mentaliteitswijziging in: ervoor zorgen dat de batterij bijgeladen is om tijdens de volgende rit niet zonder stroom te vallen vereist een zekere planning. "Het is een intensief traject geweest om die mentaliteitswijziging door te voeren bij onze medewerkers", zegt De Beer. "Maar ze zien het vandaag als een meerwaarde. We hebben er ook voor gezorgd dat het merendeel van de mensen die een i3 als bedrijfswagen kregen ook thuis een oplaadpunt kregen. De eerste golf van 25 wagens was erg snel uitgedeeld, omdat de i3 ook echt een upgrade was tegenover hun bestaande wagen. Voor de tweede groep van 25 i3's hebben we gewacht op de versie met betere batterij, waar toch een maand of zes overheen is gegaan. We hebben eventjes onze volledig bestickerde poolwagens meegegeven aan onze consultants, zodat ze toch elektrisch konden rijden."

Cruciale feedback

Drie Planet-medewerkers hebben hun i3 weer ingeruild voor een klassieke wagen met verbrandingsmotor. "Dat was vooral om praktische redenen die verband hielden met hun individuele situatie", zegt De Beer. "Door een te grote woon-werkafstand. Maar ook door het feit dat ze ontdekten dat de laadpunten in de stad waar ze wonen constant bezet waren, of ze geen laadpunt thuis konden installeren. Het is een beetje vallen en opstaan geweest. Maar door deze feedback kunnen we medewerkers beter dan vorig jaar begeleiden in hun beslissing om al dan niet elektrisch te rijden. Voor de twijfelaars blijven we proefritten organiseren met onze elektrische poolwagens."
Over de hele lijn spreekt Planet Group van een succes: dankzij de elektrische vloot worden de bedrijven gepercipieerd als een pionier, en een bedrijf dat milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel draagt. De i3-vloot was ook nog maar een deel van een breder plan: dit jaar nog wil Planet Group een mobiliteitsplan uitwerken voor haar medewerkers, en er wordt ook gedacht aan een plan om fietsen te leasen.